неділю, 4 вересня 2016 р.

Фукуяма чи Ляшко?

Так, йдеться про те, кого слухати.

Адже Френсіс Фукуяма приїхав до нас у відрядження. Хто не читав його книжку, має це зробити зараз: http://royallib.com/book/fukuyama_frensis/konets_istorii_i_posledniy_chelovek.html

Але цього разу метр поділився своїми думками щодо України, а це безумовно становить супер-додаток до інформаційної бази, присвяченої питанням е-демократії. І все завдяки Валентині Засядько та її колегам. Скажімо їм спасибі і не будемо вже відволікатись, дуже корисні і важливі думки найавторитетнішого фахівця чекають на тих, хто хоче їх почути.

Я подам фрагменти в порядку їх публікації, може це не зовсім та послідовність, що потрібно, але я вже не буду тут займатись редагуванням. Сподіваюсь, кожен розбереться сам. Але для зручності понумерую.

1. "Княжицький". 51 хвилина


2. Твоє місто. 21 хвилина



3. ZIK. 2 хвилини


4. Твоє місто. 1 година 26 хвилин



5. ?

Мені здається, що я бачив ще один матеріал, але може то і не так, згодом розберемось.

---

Звісно, хотілося б побачити і другу частину цієї добірки. А саме враження і зауваження наших фахівців, відгук на те, що каже пан Френсіс. Нема жодного сумніву, що їм є що сказати, але якось і чомусь це в них не виходить.

Чи в наших ЗМІ, що зайняті іншими питаннями?

Чи в нас, бо ми не цікавимось?

Але ж це можна виправити? Легко. Кожен, хто хоче щось додати чи зауважити, одержить почесне місце на цій сторінці. Звісно, ці гіпотетичні майбутні матеріали мають належати не просто активістам чи пересічним громадянам, а саме фахівцям, науковцям, що професійно і глибоко займаються дослідженнями у цій галузі.

Але і пересічні громадяни можуть зробити свою справу: пошарпати тих науковців за рукави. Мовляв, що ви собі думаєте, шановні? Двадцять п'ять років тупцюємо на місті, справи йдуть все гірше і гірше, докотились до війни - де ваша наука, де реальні і переконливі шляхи поступу суспільства, хто має нам про це сказати?

---

Ви не повірите, але не встиг подумати і помріяти, аж ось, будь ласка, Матеуш Бялас: http://spm.ucu.edu.ua/2016/08/31/uroky-vid-seminaru-z-frensisom-fukuyamoyu/

Потім ще знайшов щось на кшталт дискусії: https://www.facebook.com/zozulia/posts/1447497668600611

І ще одне фото ( https://www.facebook.com/spm.ucu.edu.ua/photos/a.931484416882034.1073741828.929691047061371/1225464200817386/?type=3&theater ), що досить несподівано містить... підсумкові тези професора Фукуями для його слухачів у Львові.

То буду мріяти і далі: три-п'ять публікацій і дискусія, круглий стіл, ну щось таке. Але не в шустер-форматі, а так, щоб всі могли висловитись до кінця, сказати все, що хочуть, зауважити колезі... Мріяти не важко. Дехто вважає, що обов'язково треба.

Так, ось ще публікація від Станіслава Зозулі: http://reed.media/fukuyama/









1 коментар: